"Gerçeklerin Yansıdığı Haberlerin Adresi: Gazetehaberi.net"

GAZETEHABERİ.NET

  1. Anasayfa
  2. »
  3. TEKNOLOJİ
  4. »
  5. Paul McCartney, The Beatles İçin Son Müziğini Yapay Zeka ile Yaratacak

Paul McCartney, The Beatles İçin Son Müziğini Yapay Zeka ile Yaratacak

gazetehaberi gazetehaberi -
47 0

Yapay zeka dayanaklı vokaller yalnızca bootleg müzikler için değil. Paul McCartney, BBC Radio 4’e yaptığı açıklamada, bir John Lennon demosunu The Beatles için son bir müziğe dönüştürmek üzere yapay zeka kullandığını açıkladı. Teknoloji, Lennon’ın sesinin çıkarılmasına yardımcı olarak bitmiş bir besteye karıştırılabilecek “saf” bir versiyon elde edilmesini sağladı. McCartney, kesimin bu yıl içinde yayınlanacağını söylüyor.

McCartney müziğin ismini vermedi, lakin Lennon’ın öteki eski Beatle için kasetlere koyduğu 1978 tarihli bir aşk müziği olan “Now and Then” olduğuna inanılıyor. The Guardian, müziğin “Free As A Bird” albümünde yer alan modüllerin yanında yayınlanmasının düşünüldüğünü, fakat müzikte çok fazla bir şey olmadığını belirtiyor. Yalnızca bir nakarat, kaba bir altyapı ve hafif dizeler. George Harrison’ın makus olduğunu düşünmesinin akabinde Beatles şarkıyı reddetti ve Lennon’ın dairesinden gelen elektrik vızıltısı da işe yaramadı.

Yeniden canlandırma için ilham, diyalog editörü Emile de la Rey’in Peter Jackson belgeseli Get Back’te yapay zekanın Beatles’ın seslerini enstrümanlardan ve öteki seslerden ayırdığı çalışmasından gelmiş. McCartney, bu teknolojinin müzik üretiminde “bir tıp hareket alanı” sağladığını da kelamlarına ekliyor.

Bugüne kadar müzik şirketleri telif hakkı nedeniyle yapay zekaya pek sıcak bakmadı. Yaratıcılar, yakın vakitte Drake ve The Weeknd ortasında yapılan fantastik işbirliği üzere, ünlü sanatkarlara aslında hiç üretmedikleri müzikleri “söyletmek” için algoritmalar kullandılar. Lakin bu farklı, McCartney, halka ulaşamayacak bir parçayı kurtarmak için yapay zekayı kullanıyor. Öbür sanatkarların da bu tekniği kullanarak berbat çalışmalarını kurtarmaları mümkün görünüyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir