"Gerçeklerin Yansıdığı Haberlerin Adresi: Gazetehaberi.net"

GAZETEHABERİ.NET

  1. Anasayfa
  2. »
  3. TEKNOLOJİ
  4. »
  5. Netflix ve Amazon, Yasal İçerik Arama Motoru Reelgood’u Şikayet Etti

Netflix ve Amazon, Yasal İçerik Arama Motoru Reelgood’u Şikayet Etti

gazetehaberi gazetehaberi -
49 0

Hukuk firmaları Google’a ve başka arama motorlarına günde milyonlarca kaldırma talebi gönderebildiğinden, DMCA yayından kaldırma sürecinin tamamı artık otomatikleştirilmiş durumda. Yayından kaldırma talebi, bir arama motorunun ihlal eden URL’leri kaldırmasını sağlamakta. Böylelikle kullanıcılar ilgili korsan içeriğe erişemiyor.

Teoride böyleyken uygulamada ise işler daha karışık. Açıkça yasadışı sitelere ve korsan içeriklere işaret eden URL’lerle birlikte, avukatlar çoklukla büsbütün yasal web siteleri için kaldırma talepleri de gönderebiliyor. Netflix, Amazon ve yayın arama motoru Reelgood ile ilgili son davalarda da tam olarak bu türlü oldu.

Reelgood, kullanıcıların ABD ve Birleşik Krallık’taki 150’den fazla farklı hizmetten sinema ve TV gösterilerine göz atmasına ve arama yapmasına imkan tanıyarak içerik araması için uygun bir yol sunan bir internet sitesi.

TorrentFreak tarafından bildirildiği üzere, birçok yayıncı kuruluş için yayından kaldırma talepleriyle ilgilenen korsan aksisi şirket Marketly, kısa müddet evvel Google’a iki yeni telif hakkı şikayeti gönderdi. Birinci şikayet Netflix ismine, ikincisi ise Amazon ismine.

Şikayetlerin birden fazla lisanssız yayın sitelerini amaç alıyorken, şikayetlerin ortasında iki adet Reelgood URL’si de bulunuyor. Google, görünüşte DMCA’yı ihlal eden URL’leri kaldırdı, böylelikle iki (yasal) irtibatla ilgili bir web araması rastgele bir sonuç göstermeyecek. Mountain View’un kendi şeffaflık raporunda da vurgulandığı üzere, reelgood.com alan ismi geçtiğimiz birkaç yıl içinde Netflix, Amazon ve öteki önde gelen telif hakkı sahiplerinden gelen yayından kaldırma taleplerinin gayesi oldu.

Giderek karmaşıklaşan (ve pahalılaşan) yayıncılık dalında içerik arama kelam konusu olduğunda, Reelgood piyasadaki az sayıdaki yasal alternatiften biriydi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir