Birkaç ay evvel Google, birinci olarak 2010 yılında açılan ve uzun müddettir devam eden bir toplu davayı çözmeye karar verdi. Dava, Google’ın kullanıcıların arama bilgilerini depoladığını ve üçüncü taraflara sattığını argüman ediyordu.
Google, 23 milyon dolar karşılığında davayı çözmeye karar verdi fakat rastgele bir yanlışı olmadığını belirtti. Davadan sorumlu hukuk firması 23 milyon dolarlık ödemeden davada ismi geçen bireylerin hisselerini alabilecekleri bir web sitesi kurdu.
Eğer ABD’de yaşıyorsanız ve 25 Ekim 2006 ile 30 Eylül 2013 tarihleri ortasında Google Arama’yı kullandıysanız ve bu aramadaki bir kontağa tıkladıysanız, bu ödemeden bir kısım sizin.
Dava planlandığı üzere sonuçlanırsa, site her bir kişinin yaklaşık 7.70 dolar alabileceğini söylüyor. Elbette bu ölçü kaç kişinin davadan hisse almayı kabul etmesine nazaran değişecektir. Davanın sonuçlanması için 12 Ekim 2023 tarihinde bir duruşma daha yapılacak.
Kimine nazaran almak çok mantıklı, kimine nazaran almak utanç verici. Bu durum Türkiye’de yaşansaydı ve isminiz o listede yer alsaydı ödemeden hisse almayı kabul eder miydiniz?